מרפק

מפרק המרפק

המרפק הוא מפרק ציר המאחד מפגש של שלוש עצמות (עצם הזרוע ושתי עצמות האמה), היוצרות שלושה מפרקים. עקב מורכבותו, פגיעות או שברים במרפק עלולים שלא לחלוף במלואם ולהשאיר מגבלות שונות, לרבות שינוי בתחושה, כאב או מגבלה בתנועת המפרק.
הנה כמה פגיעות שכיחות במפרק המרפק:

שברים סביב המרפק

מפרק המרפק הוא אחד מהאזורים הפגיעים ביותר ביד כולה. שברים במפרק זה דורשים שחזור מושלם כדי לספק חזרה מקסימלית לתפקוד, ולכן לרוב הטיפול בהם יהיה ניתוחי.
שברים יכולים להתפתח בחלק הרחיקני של עצם הזרוע, בראש הרדיוס ובחלק מקורב של עצם האולנה. חלקים אלו אמונים על רוב תנועות המפרק, לרבות תנועת הכיפוף, היישור והתנועה הסיבובית.
איך מטפלים בשברים סביב המפרק?
בשלב הראשון יתבצע קיבוע בסד או בגבס עד להשלמת הבירור. למעשה, חלק בלתי נפרד מהערכת הפגיעה עקב שבר באחת מעצמות המרפק היא הערכה של המבנים הרצועתיים המצויים סביב המפרק. ההחלטה על הטיפול תתבצע בשיתוף עם המטופל ותכלול לרוב ניתוח.
ניתוחים לאיחוי שברים במפרק נחלקים לשניים: שחזור פנימי של השבר וקיבועו. הליכים אלה התקדמו באופן משמעותי בשנים האחרונות, אולם גם היום הם אינם מסייעים בשחזור מלא של טווח התנועה, וגם לאחר הטיפול תישאתר מגבלה תנועתית מסוימת. לכן, קיימת חשיבות לביצוע הניתוח על ידי אורתופד מומחה לכירורגית גף עליון ומיקרוכירורגיה כדי
למזער את המגבלה שתיוותר לאחר הניתוח.

מרפק טניס ומרפק גולף

מרפק טניס ומרפק גולף הם תהליכים דלקתיים המתפתחים בגידים המקיפים את מפרק המרפק. מקורם הוא בפעילות מאומצת של הגף העליון ובתנועות מסוימות, חוזרות ונשנות, של שורש כף היד.

מרפק טניס

תהליך דלקתי בחלק החיצוני של המרפק, באזור האחיזה המשותפת של הגיד והשרירים המיישרים. הסיבות להתפתחותו כוללות פעילות גף עליון מאומצת, ובעיקר תנועות חוזרות של שורש כף שורש כף היד.

מרפק גולף

זהו מצב דלקתי המתפתח במדור הפנימי של מפרק המרפק, באזור הגידים המכופפים.
מנגנון התפתחות הפגיעה זהה למרפק טניס, אולם היא נגרמת עקב תנועות נגדיות של כיפוף שורש כף היד וסיבוב פנימי של שרש כף היד והאמה.
איך מטפלים במרפק טניס ומרפק גולף?
במקרים רבים, הדלקת תחלוף מעצמה ללא צורך בטיפול. אם נדרש טיפול, הוא יהיה לרוב שמרני ויכלול שינויים באורח החיים ובשגרת הפעילות (למשל הימנעות מהפעלת היד בתנוחות מסוימות והתאמת סביבת העבודה למנח היד הדרש). לצד זאת, ניתן להיעזר בסדים, עיסויים, תרגילים בהתאמה אישית במסגרת ריפוי בעיסוק או פיזיותרפיה, הזרקות סטרואידים או הזרקות ביולוגיות (כגון אורתוקין או הזרקות PRP) כדי להקל על התופעה.
במיעוט המקרים יידרש טיפול ניתוחי.

לאחר טיפול ניתוחי או טיפול בהזרקות יידרש טיפול משלים באמצעות המשך ריפוי בעיסוק או פיזיותרפיה מוקדם ככל שניתן . חשוב לציין כי מומלץ להתייחס לתפקוד העצב האולנירי בעת תכנון הטיפול. מדובר בבעיה שכיחה הנלווית לא פעם לתהליכים דלקתיים אלו.

לכידת עצב האולנרי בתעלה הקוביטלית

העצב האולינרי הוא אחד מהעצבים הראשיים המעצבבים את היד כלל וכף היד בפרט. עצב זה אמון על התחושה באצבע הרביעית והחמישית, על היכולת לכיווץ כף היד לאגרוף ועוד.
תסמונת לכידת העצב האולינרי הוא מצב בו נגרם נזק לסיבי העצב כתוצאה מלחץ המופעל עליו עקב פציעה. הדבר עלול להתפתח לכל אורך העצב, אולם הוא נפוץ בעיקר באזור הפנימי של המרפק – בתעלה הקוביטלית. התסמונת מהווה סיבוך שכיח לאחר שברים או פריקות של מפרק המרפק.
איך מאבחנים ומטפלים?
התסמונת מאובחנת בבדיקת כירורג כף יד והאבחנה נתמכת על-ידי בדיקת NCT ובדיקת EMG . בחלק מהמקרים נדרש לבצע אולטרסאונד או MRI של האזור לשלילת ממצאים נלווים, כמו גידולים, נוכחות של גופים זרים או שינוי במבנה התעלה או העצב עצמו.
הטיפול יכול להיות שמרני ולכלול פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, שימוש בסדים מותאמים אישית והזרקות סטרואידים. לצד זאת, לעיתים יישקל טיפול ניתוחי לשחרור העצב בתעלה.

Call Now Button